✏️
Update (28 juni 2023): na een paar maanden mijn eigen server gedraaid te hebben, besloot ik me toch aan te sluiten bij een grotere server (mastodon.nl). Was ik miste was de local timeline; de berichten van mensen op dezelfde server als jij. Ook als je ze niet volgt, kan je hun berichten voorbij zien komen. Je kan me daar nu vinden: @[email protected].
✏️
Update (17 oktober 2023): en net als bij X (het oude Twitter) merk ik dat ik amper iets doe met Mastodon. Ik kijk er zo nu en dan even, maar posten doe ik al helemaal niet meer. Al sinds de opkomst van social media merk ik dat het delen van iets online niet echt in me zit. Ik heb er niets tegen, maar ik heb er ook niks mee.

Early adopting

In 2018 opende ik een account bij mastodon.nl, maar daarna deed ik er weinig mee. Op Twitter was ik de afgelopen jaren eigenlijk ook niet meer actief, de behoefte aan een microblog was weg en de ruis op Twitter te groot.

Maar nu Elon Musk Twitter heeft overgenomen en veel mensen Mastodon ontdekken, wilde ik er opnieuw naar kijken.

💡
In tegenstelling tot Twitter draait Mastodon niet op één server, maar juist op een heleboel. De zogenaamde fediverse.

Veel van de bestaande Mastodon instances hadden tot dat moment nog maar een paar leden. En in november 2022 schoot dat aantal van in de honderd naar in de duizenden. En niet alle servers waren daar op ingericht. Of de beheerders, die deden het er als hobby bij. Plots ben je full-time systeembeheerder.

En ja, dat was een tweet. De ironie.

Ben je een beetje tech savvy, dan kan het zinvol zijn je eigen Mastodon instance te beginnen. Zelfde software, maar dan met maar één - of een paar - gebruiker. En daar ben ik mee gaan stoeien.